София - Рилски манастир - Пловдив - Велико Търново - София

Културното наследство по българските земи е богато и многообразно. Вълнуващо е докосването до хилядите културни послания, оставени ни от живелите преди нас. Безценно е културно-историческото наследство на древните траки, гърци, римляни, на поколения българи, оставили ни чрез достиженията си интересна и полезна информация за бита и техните традиции.

Ден 1 - София

Пристигане в София и трансфер до хотела.

София е един от най-старите европейски градове. Благоприятното кръстопътно положение и горещите минерални извори са повлияли върху възникването и развитието на града. Следи от живот в района има още от праисторическо време, но най-старите заселници с определена етническа принадлежност са сердите - тракийско племе, основало селище, наречено по-късно, след завладяването му от римляните, Сердика.

Обиколка на София - посещение на Александър Невски, църква Света София, Парламента, църква Свети Николай (Руската църква), Царския дворец, Народен театър "Иван Вазов", Президентството, Ротонда Св. Георги, църква Света Неделя. Вечеря и нощувка в София.

Ден 2 - София - Рилски манастир - Пловдив

Отпътуване за Рилския манастир. Рилският манастир е най-величественият манастирски комплекс у нас, чието архитектурно и художествено великолепие му отрежда достойно място в Списъка на световното културно и природно наследство под закрилата на ЮНЕСКО.

Манастирът е основан през Х в. от видният български отшелник и лечител, покровителят на българския народ св. Иван Рилски, който заедно със свои ученици и сподвижници създава монашеско общежитие - ядрото на Рилския манастир. Възобновяван, изоставян, опожаряван от турците и наново изграждан, манастирът е свидетел и символ на дълговековната българска история.

Отвън Рилския манастир изглежда непристъпен, с подчертано отбранителен характер и респектиращо великолепие. Отвътре обаче, архитектурата е приветливо-гостоприемна, раздвижена и оживена от множеството стълбища, арки и дворове.

След обяд се отпътува за Боровец и кратка разходка в планинския курорт.

Пристигане в Пловдив и настаняване в хотела. Свободно време.

Ден 3 - Пловдив

Обиколка на Пловдив - разходка в Стария град на Пловдив. Посещение на Римския театър, Етнографския музей, къщата на Хиндлиян, Хисар капия, Грънчарското ателие.

Пловдив е вторият по големина град на България. Построен е около седемте отделни хълма, издигнати като островчета сред огромната долина на реката. През града минават важни международни пътни артерии, които още от древността са свързвали Изтока с Европа, Балтика със Средиземноморието, Черно море с Адриатика. Уникалното местоположение на Пловдив върху този древен кръстопът е причина за силните културни и политически влияния от страна на източните и западните цивилизации, но въпреки това селището е запазило културната си идентичност.

По–стар от древни градове като Рим, Атина, Картаген и Константинопол, Пловдив е град построен върху останките на множество други градове. Няма точен отговор на въпроса за възрастта на града. През 1975 г. са открити останки от религиозни постройки датиращи от III - II хилядолетие преди новата ера.

Отпътуване за Бачковския манастир.

Манастирът е основан през 1083г. от Византийския пълководец от грузински произход Григорий Бакуриани и неговия брат Абазий. За съжаление само двуетажната костница, която се намира на около 300 метра от сегашния манастирски комплекс, се е запазила от самото основаване до наши дни. Костницата е уникален исторически обект, който си заслужава да се посети заради нейните старинни стенописи, които се нареждат сред най-ценните произведения на православното изкуство от 11-12-ти век.

Връщане в хотела и свободно време за разходка по търговската улица на Пловдив.

Ден 4 - Пловдив - Казанлък - Велико Търново

Отпътуване за Казанлък. Долината на розите или Долината на тракийските царе. Пренесена по българските земи от Азия преди столетия, през XIX в. Rosa Damascena е най-голямото богатство на казанлъшкия регион - символ на България. Под влияние на уникалните климатични и почвени условия, нежната гостенка постепенно се обособила като самостоятелен вид, различаващ се от маслодайните рози, отглеждани в другите страни. Така, в началото на XIX в., тя получила името "Казанлъшка" маслодайна роза, а Подбалканската долина вече се нарича Долината на розите.

В Казанлъшката долина има 1500 могили, а разкритите под тях тракийски храмове и гробници са над 20. Всички те оформят картината на могъщата тракийска култура.

Тракийската гробница при Казанлък е първият от българските паметници, включен в Световния списък на паметниците на ЮНЕСКО. Открита е случайно през 1944 г. в надгробна могила на хълма Тюлбето, в североизточния край на града. Световната си известност гробницата дължи на уникалните стенописи в коридора и куполната камера. Това са едни от най-добре запазените произведения на античната живопис от ранно елинистичната епоха.

Отпътуване за Велико Търново, като по път се спира за посещение на една от двете големи тракийски гробници (Голяма Косматка или Арсеналка). В близост се посещава храм - паметник "Рождество Христово" в град Шипка.

Обиколка на единствения на Балканите открит етнографски музей - Етъра. Музеят Етъра представлява възстановка на типичното българско село със своят бит, култура и занаятчийство, характерни за XVIII и XIX век. Музеят заема площ от 7 ха., в които е поместена уникалната експозиция представена от архитектурни образци, обособени в занаятчийска чаршия, жилищни интериори, различни действащи работилници - общо 50 обекта.

Отпътуване за Велико Търново. По път се разглежда Дряновския манастир и настаняване в хотел във Велико Търново. Време за почивка и възможност за разходка по Самоводската чаршия.

Настаняване и нощувка във Велико Търново.

Ден 5 - Велико Търново - Арбанаси - София

Посещение на Царевец и Арбанаси (църква "Рождество Христово" и Констанцалиевата къща). Велико Търново е сред най-посещаваните български градове. Той е и един от най-старинните градове в България, има повече от пет хилядолетна история, като първите свидетелства за живот са от третото хилядолетие преди Христа и са намерени на хълма Трапезица. Старинната част на Велико Търново - царският дворец от времето, когато е бил столица на България по време на Второто българско царство (1187 - 1393), е разположен на 3 хълма — Царевец, Трапезица и Света гора.

Само на няколко километра се намира старинното селище Арбанаси е разположено на високо плато с изглед към хълмовете Царевец и Трапезица, на 4 км. от Велико Търново. То се отличава със своите монументални къщи и църкви с богата вътрешна декоративна украса, резба и стенна живопис създадени през XVI-XVII в.

Именно тези уникални паметници от нашето архитектурно и художествено наследство са причината Арбанаси да е много посещавано не само от туристи, но и от учени, археолози, историци, архитекти, художници. Нощувка.

Ден 6 - София

Отпътуване за София. Посещение на Исторически музей и Боянска църква. Вечеря и нощувка в София.

Ден 7 - София

Закуска. Трансфер до летището.

Цена на екскурзията в Евро 2009/2010

635 € на човек, при група от двама или трима души. Цената се определя при настаняване в двойна стая. Единичното ползване се заплаща с 80 € допълнително.

Запитване

Цената включва:

 • 2 нощувки в София в 3* хотел;
 • 2 нощувки в Пловдив в 3* хотел;
 • 2 нощувки във Велико Търново в 3* хотел;
 • Закуска;
 • 2 вечери;
 • Трансфер при пристигане и заминаване;
 • Транспорт с кола или минибус, според посочената по-горе програма;
 • Екскурзовод на английски език;
 • Входни такси за обектите от посочената програма.

Цената не включва:

 • Самолетни билети;
 • Допълнителни хранения;
 • Възнаграждения;
 • Услуги, които не са изрично упоменати по-горе или в програмата;
 • Застраховка.

Програмата може да бъде разработена така, че да подхожда на вашите специфични интереси - за повече детайли моля свържете се с нас.

---
budapest hotel 1 budapest hotel 2 budapest hotel 3 Пътуване до уникалните дворци и крепости на Индия

Арбанашката къща

Спорът за развитието на арбанашката къща е не по-малък, отколкото този за името и произхода на селото. Тя се е развивала и усъвършенствувала съобразно обществено-икономическата даденост на селото и е получила неповторимия си облик съвсем самостоятелно, без да има повторения в нито един от останалите български краища. Мненията на изследователите на арбанашката къща отговарят на двете становища за произхода на селото. Надделяват доводите, че това е чисто българска къща. Оцелелите къщи най-ярко доказват, че най-старите (каменните) са подобни на търновската болярска къща. Запазени са две такива - на хаджи поп Панайот и на чорбаджи Георги. Изградени изцяло от камък, те представляват малки крепости с вътрешни стълби. За защита отвън имат яки каменни портища - караулки, а за нощния пазач - ниши (фириди). Прозорците са малки, с железни решетки. Вторият тип къщи са големи, с дебели каменни основи, вторият етаж е паянтов, измазан с вар.

Тези къщи са без балкони и еркери. Третият тип, най-късният, се появява през XVIII в. Тези къщи имат открит чардак без прозорци, закрит с дъсчени капаци, които се отварят към градината. Скромна и строга по външен вид, без балкони и чардаци, с решетки на прозорците и здраво обковани външни врати, арбанашката къща поразява с богатството и разкоша на вътрешното си устройство. Долният етаж е строен от камък, със сводести входове, водещи до големи яхъри, изби и скривалища. Тук е жилището и на пазача и прислугата. До втория етаж водят две стълбища - главно и всекидневно. На втория етаж са разположени хаето (приемна, гостна), зимна и лятна спалня, стая за родилката, кухня, пещник (фонрио), баня и пруст (зимник). Стаите са разположени от двете страни на един коридор (фхоризмо). Това, което привлича и днес в арбанашката къща, е нейната вътрешна украса - дърворезба на тавана, вратите, прозорците, долапите, гипсовата украса на тавани, джамали, фризове. Всичко това свидетелствува за художественото майсторство на строителя. В достигналите до нас къщи особено различие в разпределението няма. То е в богатството и разнообразието на украсата, което свидетелства не само за вкуса и умението, но и за икономическите възможности на собственика.

Арбанашката къща е така устроена, че в нея можело да се живее дълго време, без да се излиза, освен за вода до кладенеца на двора. Всяка арбанашка къща е обградена от високи зидове (дувари), издигнати от камък. Всяка къща е имала скривалище. Тези неща говорят за несигурността на времето, в което са живели жителите на това селище. В двора на арбанашката къща се влиза през една голяма двукрила дъбова порта, обрамчена с каменни колони и покрита с четирискатен покрив. Има и малка порта за постоянна връзка с улицата. На нея е прикрепено малко желязно чукче, с което се удря по железен пулт.

Интерес представляват старинните арбанашки чешми с големи стрехи. Това са Коконската и Пазарската чешма. Първата се намира срещу Костанцалиевата къща и е строена през 1786 г. от Мехмед Саид ага. На лицевата страна има каменен надпис с релефни букви на староарабски. Надписът в превод е: Който я гледа и пие, ще му дойде светлина на очите и душата.

От запазените къщи будят интерес двете музейни Костанцалиевата и Хаджиилиевата.


Гравис България Спа Хотел Ата
 
 • Рилски манастир

  Програма 1

  София - Рилски манастир - Банско - Мелник - София

  цена: 395 €

 • Велико Търново

  Програма 2

  София - Казанлък - В. Търново - Рибарица - Вършец - София

  цена: 650 €

 • Пловдив

  Програма 3

  София - Рилски манастир - Пловдив - В. Търново - София

  цена: 635 €


Дестинации (в процес на разработка)