София - Казанлък - Велико Търново - Рибарица - Вършец - София

Открийте българската култура с нейните многобройни влияния, вземащи дъхът манастири, традиционни малки селца, средновековни градове и нейното тракийско наследство.

Ден 1 - София

Пристигане в София и трансфер до хотела.

София е един от най-старите европейски градове. Благоприятното кръстопътно положение и горещите минерални извори са повлияли върху възникването и развитието на града. Следи от живот в района има още от праисторическо време, но най-старите заселници с определена етническа принадлежност са сердите - тракийско племе, основало селище, наречено по-късно, след завладяването му от римляните, Сердика.

Обиколка на София - посещение на Александър Невски, църква Света София, Парламента, църква Свети Николай (Руската църква), Царския дворец, Народен театър "Иван Вазов", Президентството, Ротонда Св. Георги, църква Света Неделя. Вечеря и нощувка в София.

Ден 2 - София - Копривщица - Казанлък

Отпътуване за Казанлък. По път се разглежда Копривщица. Копривщица възниква през XIV век. Населението му се занимавало със скотовъдство, абаджийство, кожухарство, бояджийство и други занаяти. Копривщенци се проявили и като добри търговци, стигайки чак до Цариград и Александрия. Богатото и благоустроено селище на три пъти е ограбвано и опожарявано от кърджалии и отново е възкръсвало от пепелищата, за да достигне своя най-голям разцвет през XIX век, когато е имало над 1000 къщи и близо 12 000 души население.

След обяд се отпътува за Казанлък - Долината на розите или Долината на тракийските царе. Пренесена по българските земи от Азия преди столетия, през XIX в. Rosa Damascena е най-голямото богатство на казанлъшкия регион - символ на България. Под влияние на уникалните климатични и почвени условия, нежната гостенка постепенно се обособила като самостоятелен вид, различаващ се от маслодайните рози, отглеждани в другите страни. Така, в началото на XIX в., тя получила името "Казанлъшка" маслодайна роза, а Подбалканската долина вече се нарича Долината на розите.

В Казанлъшката долина има 1500 могили, а разкритите под тях тракийски храмове и гробници са над 20. Всички те оформят картината на могъщата тракийска култура.

Тракийската гробница при Казанлък е първият от българските паметници, включен в Световния списък на паметниците на ЮНЕСКО. Открита е случайно през 1944 г. в надгробна могила на хълма Тюлбето, в североизточния край на града. Световната си известност гробницата дължи на уникалните стенописи в коридора и куполната камера. Това са едни от най-добре запазените произведения на античната живопис от ранно елинистичната епоха.

Нощувка в Казанлък.

Ден 3 - Казанлък - Етъра - Велико Търново

Отпътуване за Велико Търново, по път се посещава една от двете големи тракийски гробници (Голяма Косматка или Арсеналка). Посещава се храм - паметник "Рождество Христово" в град Шипка.

Обиколка на единствения на Балканите открит етнографски музей - Етъра. Музеят Етъра представлява възстановка на типичното българско село със своят бит, култура и занаятчийство, характерни за XVIII и XIX век. Музеят заема площ от 7 ха., в които е поместена уникалната експозиция представена от архитектурни образци, обособени в занаятчийска чаршия, жилищни интериори, различни действащи работилници - общо 50 обекта.

Отпътуване за Велико Търново. По път се разглежда Дряновския манастир и настаняване в хотел във Велико Търново. Време за почивка и възможност за разходка по Самоводската чаршия.

Вечеря и нощувка във Велико Търново.

Ден 4 - Велико Търново - Арбанаси - Рибарица

Посещение на Царевец и Арбанаси (църква "Рождество Христово" и Констанцалиевата къща). Велико Търново е сред най-посещаваните български градове. Той е и един от най-старинните градове в България, има повече от пет хилядолетна история, като първите свидетелства за живот са от третото хилядолетие преди Христа и са намерени на хълма Трапезица. Старинната част на Велико Търново - царският дворец от времето, когато е бил столица на България по време на Второто българско царство (1187 - 1393), е разположен на 3 хълма — Царевец, Трапезица и Света гора.

Само на няколко километра се намира старинното селище Арбанаси - разположено на високо плато с изглед към хълмовете Царевец и Трапезица, на 4 км. от Велико Търново. То се отличава със своите монументални къщи и църкви с богата вътрешна декоративна украса, резба и стенна живопис създадени през XVI-XVII в. Именно тези уникални паметници от нашето архитектурно и художествено наследство са причината Арбанаси да е много посещавано не само от туристи, но и от учени, археолози, историци, архитекти, художници.

Отпътуване за Рибарица и посещение на Гложенския манастир. Според преданието манастирът е построен през 13-ти век, когато по тези места се заселва украинският княз Георги Глож с благословията на цар Иван Асен II. В близост до кръстеното на него село Гложене и река Черни Вит той основава света обител, посветена на Св. Георги Победоносец, икона на когото носи със себе си.

Настаняване и свободно време за разходка или релаксация. Възможност за кратък преход в района на живописната местност край Рибарица. Нощувка в Рибарица.

Ден 5 - Рибарица - Вършец

Отпътуване за Вършец, като се предвижда посещение на пещерата Леденика край Враца. Продължава се за Клисурски манастир.

Клисурският манастир датира от времето на Второто българско царство - в първоначалния си вид е построен през 1240 г. Във вековете на османско иго претърпява многобройни набези и опустошения. През 1862 г. светата обител е напълно разрушена и изгорена от берковския паша Юсуф бей на празника на Св. св. Кирил и Методий, а богомолците и монасите са избити. В близък до сегашния си възрожденски стил е възобновен през 1869 г.

Настаняване в хотела и нощувка във Вършец.

Ден 6 - Вършец - София

Отпътуване за София. Посещение на Исторически музей и Боянска църква. Вечеря и нощувка в София.

Ден 7 - София

Закуска. Трансфер до летището.

Цена на екскурзията в Евро 2009/2010

650 € на човек, при група от двама или трима души. Цената се определя при нястаняване в двойна стая. Единичното ползване се заплаща 100 € допълнително.

Запитване

Цената включва:

 • 2 нощувки в София в 3* хотел;
 • 1 нощувка в Казанлък в 3* хотел;
 • 1 нощувка във Велико Търново в 3* хотел;
 • 1 нощувка в Рибарица в 3* хотел;
 • 1 нощувка във Вършец 4* хотел;
 • Закуска;
 • 2 вечери;
 • Трансфер при пристигане и заминаване;
 • Транспорт с кола или минибус, според посочената по-горе програма;
 • Екскурзовод на английски език;
 • Входни такси за обектите от посочената програма.

Цената не включва:

 • Самолетни билети;
 • Допълнителни хранения;
 • Възнаграждения;
 • Услуги, които не са изрично упоменати по-горе или в програмата;
 • Застраховка.

Програмата може да бъде разработена така, че да подхожда на вашите специфични интереси - за повече детайли моля свържете се с нас.

---
budapest hotel 1 budapest hotel 2 budapest hotel 3 Пътуване до уникалните дворци и крепости на Индия

Вършец

Град Вършец е разположен в подножието на връх Тодорини кукли, в северните склонове на Стара планина, всред голяма долина по поречието на река Ботуня.

Геоложкото и географското му разположение го определят като климатичен курорт, известен с топлата си минерална вода и мек планински климат, създаващ благоприятни условия за провеждането на ефективно балнео-климатолечение и профилактика.

В курортното селище живеят около 4000 жители и то отстои на 85 км северно от София и на 30 км южно от областния център Монтана.

Минералните извори на Вършец са били използвани още по римско време и за това свидетелстват намерените останки от римски крепости, римски монети и малки керамични плочки. Във Вършец от 150 години насам се лекуват заболявания на сърцето и нервната система, на опорно-двигателния апарат. По състав минералната вода има свои аналози в Аржентина, Еквадор, Индия. Градът е разположен сред обширни гори, и въздухът е чист, леко влажен и действа успокояващо.


Гравис България Спа Хотел Ата
 
 • Рилски манастир

  Програма 1

  София - Рилски манастир - Банско - Мелник - София

  цена: 395 €

 • Велико Търново

  Програма 2

  София - Казанлък - В. Търново - Рибарица - Вършец - София

  цена: 650 €

 • Пловдив

  Програма 3

  София - Рилски манастир - Пловдив - В. Търново - София

  цена: 635 €


Дестинации (в процес на разработка)