София - Рилски манастир - Банско - Мелник - София

Българската култура с нейните многобройни влияния, е резултат от кръстопътното местоположение на страната. Преплитането, смесването, взаимните влияния на култури, нрави, религии на племена и народи, живели и кръстосвали региона, дават това толкова ценно културно - историческо наследство.

Ден 1 - София

Пристигане в София и трансфер до хотела.

София е един от най-старите европейски градове. Благоприятното кръстопътно положение и горещите минерални извори са повлияли върху възникването и развитието на града. Следи от живот в района има още от праисторическо време, но най-старите заселници с определена етническа принадлежност са сердите - тракийско племе, основало селище, наречено по-късно, след завладяването му от римляните, Сердика.

Обиколка на София - посещение на Александър Невски, църква Света София, Парламента, църква Свети Николай (Руската църква), Царския дворец, Народен театър "Иван Вазов", Президентството, Ротонда Св. Георги, църква Света Неделя. Вечеря и нощувка в София.

Ден 2 - София - Рилски манастир - Банско

Отпътуване за Рилския манастир. Рилският манастир е най-величественият манастирски комплекс у нас, чието архитектурно и художествено великолепие му отрежда достойно място в Списъка на световното културно и природно наследство под закрилата на ЮНЕСКО.

Манастирът е основан през Х в. от видният български отшелник и лечител, покровителят на българския народ св. Иван Рилски, който заедно със свои ученици и сподвижници създава монашеско общежитие - ядрото на Рилския манастир. Възобновяван, изоставян, опожаряван от турците и наново изграждан, манастирът е свидетел и символ на дълговековната българска история.

Отвън Рилският манастир изглежда непристъпен, с подчертано отбранителен характер и респектиращо великолепие. Отвътре обаче, архитектурата е приветливо-гостоприемна, раздвижена и оживена от множеството стълбища, арки и дворове.

След обяд се отпътува за Банско, като се посещава църквата в село Добърско. Малкото селце притежава един уникален бисер на българското-културно историческо наследство - богато изографисаната църква "Св. Теодор Тирон и Св. Теодор Стратилат" построена и изрисувана в 1614г.

Настаняване и нощувка в Банско.

Ден 3 - Банско - Мелник

Кратка обиколка на Банско. Банско дължи огромната си известност на отличните условия за ски туризъм, съчетани с отличаващия се фолклор и типичната за Възрожденския период архитектура.

Отпътуване за Мелник. Мелник е най-малкият град в България, но е толкова привлекателен, че често броят на туристите и посетителите на ден надхвърля този на 230-те му жители. Мелник е известен със старинните къщи и богатата архитектура, легендарна история, невероятна природа, причудливи скални образувания и гъсти, ароматни вина. Градът е обявен за културно-исторически резерват и град музей.

Роженският манастир е най-голямата обител в пиринския край и един от няколкото средновековни български манастири, запазени сравнително непокътнати и до днес. Според летописи, пазени в Атон, Гърция, той е създаден в далечната 890 г. Настаняване и нощувка в Мелник.

Ден 4 - Мелник - София

Отпътуване за София. Посещение на Исторически музей и Боянска църква. Вечеря и нощувка в София.

Ден 5 - София

Трансфер до летище София.

Цена на екскурзията в Евро 2009/2010

395 € на човек, при група от двама или трима души. Цената се определя при настаняване в двойна стая. Единичното ползване се заплаща 80 € допълнително.

Запитване

Цената включва:

 • 2 нощувки в София в 3* хотел;
 • 1 нощувка в Банско в 3* хотел;
 • 1 нощувка в Мелник в 3* хотел;
 • Закуска;
 • 2 вечери;
 • Трансфер при пристигане и заминаване;
 • Транспорт с кола или минибус, според посочената по-горе програма;
 • Екскурзовод на английски език;
 • Входни такси за обектите от посочената програма.

Цената не включва:

 • Самолетни билети;
 • Допълнителни хранения;
 • Възнаграждения;
 • Услуги, които не са изрично упоменати по-горе или в програмата;
 • Застраховка.

Програмата може да бъде разработена така, че да подхожда на вашите специфични интереси - за повече детайли моля свържете се с нас.

---

Гравис България Спа Хотел Ата
 
 • Рилски манастир

  Програма 1

  София - Рилски манастир - Банско - Мелник - София

  цена: 395 €

 • Велико Търново

  Програма 2

  София - Казанлък - В. Търново - Рибарица - Вършец - София

  цена: 650 €

 • Пловдив

  Програма 3

  София - Рилски манастир - Пловдив - В. Търново - София

  цена: 635 €


Дестинации (в процес на разработка)